Vinobraní Kuks 2018

Tak jako každoročně v posledních letech jsme se zúčastnili Vinobraní na Kuksu, tentokrát s obohacením naší taneční nabídky o dřevákový tanec,  se kterým jsme měli zdařilou premiéru na dožínkách v Chlumci nad Cidlinou. I v tomto případě měl tento tanec velký ohlas mezi přítomnými diváky, kterých se na nádvoří sešlo nebývalé množství i díky moderátorce, která několikrát rozhlasem upozornila návštěvníky vinobraní na tuto produkci.Vtipnou ouverturu k tomuto představení obstarala jedna členka našeho souboru dotazem na některé děti, zda vědí, která postavička z pohádek nosila dřeváky. Děti, ať už ze studu či nevědomosti, nevěděly, tak se zeptala jednoho z dospělých, který správně odpověděl, že Hurvínek. Mezitím se naši tanečníci stáhli z prostoru pro tanec , a když to zjistila, oslovila přítomné muže z řad diváků, že je tedy budou muset zastoupit. Evidentně bylo vidět, že je přivedla do velkých rozpaků. Poté se rozhlédla a k velké úlevě oslovených mužů, vyvolala naše tanečníky do prostoru pro tanec.  Již v průběhu tance řada diváků tleskala do rytmu, přičemž bylo vidět, že je tanec  skutečnězaujal. Po krátké pauze, kdy setanečnice  přezuly do taneční obuvi, následoval v původních krojích další tanec, a sice polka Radeckého marš od Johanna Strausse. Domníváme se, že tato svěží polka vyzněla lépe v nových krojích oproti klasickým šatům z období biedermeieru. Bylo to i vidět z reakcí přihlížejících účastníků vinobraní. Nevylučujeme proto i do budoucna, že v tomto stylovém provedení polky budeme pokračovat.

Jinak z našeho takřka celodenního programu na vinobraní bylo, kromě tance, již tradiční korzování mezi přítomnými návštěvníky,  focení  členů spolku s  dětmi, pochopitelně s převahou malých dívek,  i rozhovorů se zvídavými dotazy dospělých, často směřující i na běžnou činnost našeho spolku, která není viditelná. Nás uspokojuje, že lidé nám věnují pozornost a oceňují, co všechno musíme podstoupit, abychom jim mohli přinést chvilkovou radost a krásné zážitky z příjemně stráveného dne. Pro tyto atributy i celkovou atmosféru vinobraní se sem rádi vracíme.